Effektiv, snygg samt stilren kolsyremaskin – Soda Stream Pure

Det ligger en hel del tanke bakom designen vad gäller sodastreamern Soda Stream Pure. Med rostfritt stål och slimmad form är den närmast en accessoar i ett nymodigt kök. Hela maskinen går i färgerna svart samt silver och alla viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams aktuella sortiment, Jet heter den mest basala modellen, som utför sitt jobb, och har diskret design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

sodastreamer kolsyrat mineralvatten smakerläskeblaskvichyvattenmineralvatten

En Soda Stream Pure kostar runt tusenlappen och då ingår två PET-flaskor och en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra. Alco2jet har standardstorlek och räcker till att kolsyra ca 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att köpa en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister på kolsyra. Aga tillverkar även carbonatorer, som är en lite mer avancerad version av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Efteråt har man kolsyrat vatten omedelbart ur kranen.

Det är självklart en betydligt större investering att skaffa en carbonator, men en liten kolsyremaskin tar varken upp särskilt mycket utrymme eller är en överväldigande investering. Ifall man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin tämligen snart. Om man vill ha smaksatt vatten tar det en aning längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan orsak till att införskaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller alldeles utmärkt kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att försäkra oss högkvalitativt dricksvatten, och i jämförelse med buteljerat vatten är det dessutom löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och alla kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga därför att nå fram till våra närbutiker. Detta utgör en hälsorisk för miljön som tydligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på bara några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag mängder av alternativ. Soda Stream gör sina egna läskkoncentrat, det gör också Sonjo samt saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så framställer Aga några smaker. Aromhuset heter ett bolag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de adderar varken socker eller sötningsämnen och har ett utbud på hela 16 smaker.

Det är definitivt lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska ifall det man dricker är gott, är det därtill miljövänligt samt underhållande att förbereda så har man allting vunnet. Barnen tycker vanligtvis att det är jättekul att deltaga i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter sinnesstämning. Att en Soda Stream Pure tar upp så pass lite utrymme som den gör är bara ännu en sak i ledet av alla fördelar.