Alkoholfri smak av absint från Aromhuset

Kolsyrat vatten kan nu samt ha smak av absint som ju är en smak som förknippas med en del klassiska konstnärer. Aromhuset har tagit fram en smak av kryddig Absint som är lätt att dosera med hjälp av kapsyl eller doseringspipett. Absint, med sin vuxna, eldiga smak och lite bittra underton, spår grundare Gert Strand blir en intressant arom för de med mogen smak.

bubbelvatten smakeraqviasodastreamer mineralvattenbubbelvatten

Både Van Gogh och Hemingway var kända för att gilla Absintens kryddiga smak. Som högalkoholhaltig dryck bestående nervgift som sades etablera bl a hallucinationer var det en dryck som gick hem i konstnärskretsar samt bland bohemer. En del anser att det var just Absintens nervgift som drev konstnären Van Gogh till galenskap.

Idag finns det inget nervgift i Absint, men med en alkoholhalt som oftast ligger mellan 60-70 % så behöver man föga för att känna sig yr i skallen. Smaken är mycket utstickande med en touch av lakrits, den kommer sig från de olika kryddiga örterna som förekommer i receptet – bl a stjärnanis samt malört.

Oftast blandar man Absint med vatten så att den karakteriserande starka turkosa färgen vitnar samt blir grumlig. Att dricka Absint rent bränner redigt i halsen, även ifall smaken fortfarande är väldigt god.

Nu kan man erhålla smak av Absint utan en enda procent alkohol. Aromhuset har tagit fram en essens gjord på örtextrakt och oljor som smakar precis som den Absint man får på Systembolaget, fast utan att bränna i halsen eller frambringa snurr i skallen. Smaken är kryddig och eldig med en bitter underton vilket personer som har utvecklade smaklökar kommer att tycka om.

Vill man så kan man experimentera att mixa en aning av Aromhusets Absint i groggen, dessa aromer passar inte endast till kolsyrat vatten, utan kan experimenteras med till annorlunda saker. Just Absint känns som en solklar arom att ha i dryck, men i regel behöver man inte låta sitt utforskande ta slut där. «Många av våra fruktiga smaker passar fantastiskt som smakförstärkare i allt från te till grädde och bakverk.», säger Thomas Ström -säljare för Gert Strand AB som ligger bakom Aromhusets smakessenser.

Totalt sett har Aromhuset 16 olika smaker i sitt sortiment, allting från söta smaker, till syrligt fruktiga, exotiska och klassiska smaker som man kan blanda efter eget sug. Doseringen är busenkel med hjälp av smakflaskans egen kapsyl eller medföljande doseringspipett och Strand rekommenderar att börja dosera 2 ml essens per liter vatten «Då ges man en tydligare smak än det man kan hitta i butik.», säger han «Därefter kan man personligen bedöma ifall man vill ha mer alternativt mindre i fortsättningen, eller vid olika tillfällen.», lägger han till.

Det smaksatta kolsyrade vatten man köper i affär idag är enormt populärt, men Strand anser att valmöjligheten fortfarande är väldigt snäv. Allt detta kolsyrade vatten är otroligt svagt smaksatt och utbudet av smakvariationer är inte så brett som det skulle kunna vara. Då är det smidigt att smaksätta personligen och frambringa sina egna favoritkombinationer. Strand påpekar också att han söker nya återförsäljare av sina innovativa essenser.

Absint står bäst själv, smaken är redan så pass utvecklad samt beprövad och skiljer sig någorlunda radikalt från de övriga, mer rena smakerna. Men Strand antar att ifall man gillar smaken av Absint så blir Aromhusets Absint blir ett välkommet sätt att smaksätta friskt, kolsyrat vatten.