Alco2jet – en kolsyrepatron till Soda Streamers

Alla Soda Streamers på marknaden levereras idag med kolsyrepatronen Alcojet eller Alco2jet. Med gas i det här fallet menas så klart kolsyra. Kolsyra är en gas med den kemiska sammansättningen co2 och som i kontakt med vatten förvandlas till små bubblor av koldioxid.

Vatten, i sin tur, har den kemiska sammansättningen h2o och finns i fast- (is), flytande- (vatten) och gasform (ånga). Vår jord utgörs till över 70 % av vatten, även om det mesta av det inte är drickbart. Alla jordens organismer är beroende av vatten för sin överlevnad, och människan är verkligen inget särfall. Man rekommenderas att få i sig mellan 1-2 liter vatten per dag för att kroppen ska funka som den ska.

sodavatten smakersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

I Sverige är vi bortskämda med mycket fint och rent vatten, därtill har vi, till skillnad från de flesta andra länder i världen, gott om vatten och behöver inte snåla på det. Fastän ett av jordens renaste vatten rinner i våra kranar så släpar vi hem osannolika mängder vatten från affärerna, buteljerat i flaskor.

Största anledningen till detta släpande är att man föredrar kolsyrat vatten, smaksatt vatten alternativt möjligtvis läsk. Oavsett vilket man brukar köpa så ska man känna till att det man handlar består till minst 90 % av rent vatten. Vatten som transporteras Sverige – och stundvis jorden – runt för att avnjutas i våra hem. Dessa transporter medför en massa onödiga utsläpp som påverkar vår miljö negativt.

Det finns dock ett sätt att tillvarata på vårt fina vatten och samtidigt undgå tillföra miljöförstöringen genom alla transportutsläpp, utan att undvara varken smak eller bubblor. Svaret är sodastreamer. Med en egen kolsyremaskin kan man kolsyra sitt kranvatten smidigt och effektivt och erhålla samma resultat – om inte bättre – som det kolsyrade vatten man köper i affärerna.

Ifall man uppskattar läsk och lätt smaksatt bordsvatten så tillsätter man endast den smak man är ute efter. Både Soda Stream samt Wassermaxx säljer egna smaktillsatser, men även andra företag har tagit fram goda läskessenser och bordsvattenaromer. Aromhuset har lång erfarenhet av att producera aromer för bordsvatten, de tillsätter dessutom varken socker alternativt sötningsmedel, vilket passar den hälsomedvetne typen. Saftförtaget Bob gör även smaksättare till läsk, de består av tämligen mycket socker, men inget sötningsmedel. Sonjo är en intressant spelare som sticker ut samt erbjuder aningen originella smaker till både läsk samt bordsvatten, bl a säljer de originalessensen till Champis.

Kolsyra har länge varit en omtyckt tillsats i drycker eftersom den gör att drycken upplevs lite fräschare, aningen friskare och aningen mer läskande. I öl samt mousserande vin uppstår kolsyran naturligt eftersom socker får jäsa i syrefattig miljö, men första gången man lyckades med att kolsyra vatten på onaturlig väg var under 1700-talet.

Med hjälp av en kolsyremaskin tillsätter man kolsyra med hjälp av en co2 cylinder. Soda Stream samt Wassermaxx har likadana behållare på 425 gram kolsyra som funkar till samtliga moderna maskiner. En sådan kolsyreflaska kan kolsyresätta upp till 60 liter vatten och när den är slut byter man in den mot en ny hos sin återförsäljare. Det kostar ungefär 89 kronor (gentemot en ny som kostar 235). Soda Stream gas följer med när man handlar en ny Soda Stream medan en kolsyreflaska från Aga kommer med en ny Wassermaxx.