Vad är ID-kapning samt dess konsekvenser?

Ett lätt brott

ID-kapning är ett av de brott som är absolut enklast att realisera med enorm framgång, utan att man åker dit. När brottsbenägna personer med viss teknisk kunnighet inser det så testar de sin lycka på andra människors bekostnad och går det fint, vilket det i regel gör, så fortsätter de i ett högt tempo.

I boken förekommer en och bra checklista. finns helt gratis som e-bok på biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt. Klicka på boken för mer Inuti.
Länk till mer info

Livet slås i spillror

Offret för ID-kapningen kan lida i varierad utsträckning. Då och då är ID-kapningen mild, eventuellt något litet köps i ditt namn för dina pengar, eller så registreras du på en webbsida alternativt ett forum utan din egen intention. Man har tur om det stannar vid det, vilket det gör emellanåt. Ofta går det dock mycket längre och hela livet kan slås i spillror genom att man döms för brott man inte begått, alternativt fullständigt ruinerats genom tömning av ens sparkonton. I värsta fall har också lån upprättats i offrets namn, lån som offret därnäst sitter fast med.

En ökning väntas

Man väntar en explosionsartad ökning av ID-kapning, allt fler blir allt duktigare på att navigera online och i takt med att hela världen snart sköter allt mer on-line.

Kvinna fick fängelsestraff för sin godtrogenhet

År 2008 föll en lättlurad kvinna för en variant av ett så kallat Nigeriabrev. Efter att hon hade lovats miljoner av sin ID-kapare lämnade hon ut känslig upplysning. Han skickade en förfalskad check till henne på det belopp hon hade lovats och hon fick av banken den summa som checken visade utan bekymmer. I utbyte mot pengarna skulle kvinnan skicka tillbaka en ganska stor andel av den summa hon fått ut, vilket hon också gjorde. Ett tag senare insåg banken att checken var förfalskad och kvinnan åtalades. Två års fängelse blev hennes påföljd.

Där det känns tryggt slås man hårdast

På stora, välkända försäljningssajter som Tradera, Blocket samt eBay sker en hel del ID-kapning. Konton som varit inaktiva under en längre tid kapas och säljer varor under kontoinnehavarens namn. Eller nya konton öppnas via anonyma IP-adresser i kapade personers namn.

Det handlar ofta om dyra varor såsom telefoner, datorer och designerkläder och när varorna uteblir så kontaktar sura kunder en inget ont anande ID-kapad person. Offren här är både köparen samt “säljaren”. Under de dagar som det tar från insättning av pengar för produkten tills kunden anar oråd och tar kontakt med den människa som står som försäljare hinner ID-kaparna avlägsna de avtryck som möjligen skulle ha lett till dem.

Den vanligaste formen av ID-kapning

En av de allra vanligaste – samt enklaste – formerna av ID-kapning är det där ett vanligt kreditkort används av en ickebehörig individ. Idag medges inköp med kreditkort ofta utan vare sig PIN-kod alternativt legitimation, särskilt på internet. Får man bara tag på ett kreditkortsnummer så kan man handla loss tills kontosumman tar slut. Under 2012 kapades 65 000 svenskars kontokort varpå en sammanlagt summa på 2,7 miljarder stals.