Så skyddar du dig mot ID-kapning

Man märker inte att man blivit ID-kapad förrän det är för sent

En av de värsta sakerna med ID-kapningsbrott är att man inte märker att man har fått sin identitet kapad förrän det är för sent. Pengarna är borta från kontot, eller så inser man plötsligt att man är skyldig att betala tillbaka lån som man personligen aldrig beställt alternativt mottagit några pengar från.

I boken finns en större och bra checklista. Boken finns tillgänglig att låna som e-bok i biblioteken samt kan inhandlas på allt-fraktfritt. Klicka på boken för mer information.
Klicka Här och nu för mer tips

Förargelse och uppgivenhet är milda ord för att beskriva känslan, för många är upplevelsen livsomvälvande – på ett högst negativt vis. När man inser att man har utsatts för ID-kapning så vänder man sig naturligtvis till polisen , men trots starka insatser är det sällan som ett välgjort ID-bedrägeri går att spåra samt lösa.

Förebyggande åtgärder

Vad man bör göra istället för att ignorera varningarna samt hoppas att man slipper bli offer för en ID-kapare är att vidta samtliga de förebyggande åtgärder man kan – det finns verkligen mycket man kan göra för att skydda sig från ID-kapare utöver att enbart vara försiktig med var och hur man sprider personlig upplysning. Det finns säkerhetstjänster att abonnera på, man kan gå samman med grannar för att förhindra brevlådevittjning i bostadsområden, och man kan se till att sprida ut sina pengar på flera olika konton så att man har back-up om det värsta skulle inträffa.

Dog Security bevakningstjänst

Genom att betala en struntsumma per år får du tillgång till en mycket effektiv bevakningstjänst kallad Dog Security.

Ifall någon skulle begära adressändring åt dig, med syfte att få din post levererad till sig för att på så vis lätt kapa din identitet, så varnas du av Dog Security när adressändringen sker. Är det du själv som ändrar adress på grund av en reell flytt så kan du bara bortse från varningen som kommer. Det ger dig full koll på ifall eller när någon som är ute efter att bedra dig håller på att skrida till verket, och du har möjlighet att hejda denne genom att anmäla situationen till polisen innan ID-kapningen genomförs. Det skyddar inte enbart dina egna intressen utan ger polisen ytterligare möjligheter att gripa ID-tjuvar innan de ställer till med bekymmer.

Det finns även ett flertal andra indikationer som bevakas med Dog Security bevakningstjänst. (Läs mer här.)

Grannsamverkan

Bor du i ett villaområde där åtskilliga av dina grannar passar in på profilen för inom ID-kapning särskilt utsatta personer, dvs stabila medelinkomsttagare i åldern 25-40 år utan betalningsanmärkningar, så kan det vara en bra idé att samverka för att förebygga vittjning av brevlådor. De tryggaste bostadsområdena är de mest utsatta och en gärningsman går vanligtvis runt i samma område flera gånger för att få tag på så många högprofilerade offers privata information som möjligt.

I grannskapet kan man komma överens om skilda spaningsrutiner och gärna även bestämma sig för att fotografera misstänkta gärningsmän så att OM en ID-kapare faktiskt dyker upp så har man större chans att få fast denne. En annan verkningsfull metod är att skriva ned (eller fotografera med mobiltelefonen) okända bilars registreringsplåtar. Det blir betydligt lättare att fälla en ID-kapare för brott om det finns fysiska bevis samt kopplingar.

Hemförsäkring

Många försäkringsbolag inkluderar idag försäkring mot ID-stöld, bland annat finns detta tillägg hos Folksam, Länsförsäkringar samt Lärarförsäkringar. Helt klart en sak man bör kolla upp!

Flera konton och kreditkort

Det är ett stort misstag att ha samtliga sina pengar på ett och samma kort. Man kan ha sitt kreditkort laddat med de pengar man behöver var vecka eller månad och hellre utföra täta överföringar mellan olika konton. Sparkontot, som inte är kopplat till ett kreditkort över huvud taget, är det tryggaste stället att samla större summor på, men det ultimata är att ha flera olika konton samt kreditkort som back-up.

Ett ICA-kort har två konton och det ena går inte att nå med kreditkortet så lägger man in pengar på sitt ICA-konto varje månad kan man se till att göra regelbundna överföringar istället för att ha en stor summa på det konto som ICA-kortet leder till.

Sprid ingen information om när du är bortrest

När man planerar att lämna ditt hem, för att åka på semester eller resa bort i jobbet eller dylikt, så är det idag vanligt att man annonserar ut det i sociala forum som på Facebook alternativt Twitter. Detta handling är som att ropa efter ID-kapare och något alla bör vara extremt försiktiga med. Ens födelsedag, adress, telefonnummer och andra personliga uppgifter ska inte heller finnas på forum och i social media.

Kopiera alla dina känsliga handlingar

Att fotografera alternativt kopieraeller lista samtliga känsliga dokument och handlingar såsom kreditkort, pass, ID-kort, körkort m.m. är en oerhört bra back-up om något skulle ske. Sällan memorerar man de uppgifter som finns på ens handlingar, men har man dem tryckta i papperskopior placerade i bankfack eller på annat oåtkomligt ställe, och/eller sparade som krypterade dokument på dator (och back-up!), så är man tämligen säker om man skulle bli av med någon av handlingarna.
En sådan fil kan finnas på ett USB-minne eller i datorn. Filen kan krypteras så ingen annan kan öppna den. Annorlunda Zip-program kan göra detta och det finns en mängd program på internet som är gratis.

Olika lösenord

Majoriteten av oss använder samma lösenord till allting, eventuellt växlar vi mellan två olika. Därtill är det vanligt att lösenorden vi väljer är enkla, för att vi ska minnas dem lättare. Detta system är som bäddat för kapning. Var inloggning ska ha sitt eget exklusiva lösenord och gärna något av kombinerat slag – som en blandning av stora och små bokstäver plus siffror. För att minnas lösenorden kan man skapa en simpel Excelfil som man krypterar och har på sin dator, plötsligt har man ett mycket tryggare nätliv, och endast ett lösenord som man måste memorera – det som öppnar ens krypterade Excelfil.

Det finns krypterade säkra lösenordsskyddade system som håller reda på samtliga lösenord på webben. Det som förmodligen är bäst är Rorm
som också kan generera säkra lösenord.

Låsbara brevlådor hjälper inte

Låsbara brevlådor som påstås vara “säkra” mot brevfiske fungerar inte. Det går att fiska upp posten i alla fall, ofta genom att endast stoppa ner handen. Annars med “plocka upp” verktyg.
Har man en villa som har en stor hög brevlåda och gör sig besväret att låta posten ramla ända mer i botten – i marknivå – så försvårar man brevfisket. Då ökar risken för upptäckt och ID-kaparen väljer möjligtvis nästa hus i stället.