Checklista samt åtgärder om du blir ID-kapad

ID-kapningsbrotten utvecklas och förfinas i ett högt tempo och följaktligen är det inte alltid givet vilka åtgärder som ska vidtas för de som drabbas. Checklistan ser likadan ut för såväl utsatta privatpersoner som företag, och en övrig gemensam sak är att man tvingas handla omedelbart. Ju fortare man agerar när man har blivit utsatt, eller ens enbart misstänker att man har blivit utsatt, för ID-kapning, desto mindre brukar konsekvenserna bli – trots att de kan bli någorlunda stora ändå ifall man har otur och inte har vidtagit några preventiva säkerhetsåtgärder.

I boken finns en lång och bra checklista. Boken finns gratis som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt. Klicka på bokomslaget för mer info.

Checklista

1. Först av allt måste man spärra samtliga sina kreditkort, det är i regel exakt kreditkorten som är av största intresse för ID-kaparna, trots att del hellre satsar på att låna pengar i ens namn.

2. Kontakta banken! Om ID-kaparen försöker skaffa nya kreditkort, en ny bankdosa eller dylikt så är det banken som måste se till att dessa genast förlorar sina värden.

3. Spärra ditt personnummer hos samtliga kreditupplysningsföretag, den som vill ta lån i ditt namn kommer att nyttja sig av ditt personnummer och kommer inte få ta ett lån ifall din identitet är spärrad hos kreditupplysningen. Idag finns det fem olika krditupplysningsföretag i Sverige:
-UC
-Soliditet
-Syna
-Creditsafe
-Business Check

IDpansar

4. En polisanmälan måste göras i ett så tidigt skede som möjligt. Ju snabbare man får igång polisen med ens fall, desto större möjlighet har man att lösa det.

5. Ifall ens körkort blir stulet bör man meddela detta till Transportstyrelsen, och anmäla det till Polisen. Om det handlar om ett försvunnet ID-kort ska man anmäla händelsen till utfärdaren av kortet, samt Polisen.

5. Den som känner sig orolig efter ett ID-kapningsattentat kan kontakta Stöldskyddsföreningen för stöd och vidare råd, denna tjänst är kostnadsfri.