Varje hund bör ha en hundsele för bästa möjliga bekvämlighet

Den hund som bär en hundsele behöver inte nödvändigtvis vara okontrollerbar för ett vanligt halsband. En hundsele är istället ett snällare sätt att föra sin hund utomhus än vad ett halsband är. Hundar kan dessutom få nackskador av vanliga halsband som brukas fel.

Hundselar kan se ut på flera olika sätt och varierar naturligtvis i både kvalité samt prisklass. Vilken typ av hundsele man köper beror på vad den ska användas till och vilken typ av hund man äger. Vill man ha en promenadsele för sin lilla chihuahua så köper man en annorlunda sele mot vad den som vill ha en dragsele åt sin dobermann gör.

Att gå ut och gå med en hund i sele är inte nödvändigtvis lättare än att ha dem i halsband, hundar är ganska starka också i kroppen, men eftersom en hundsele är så mycket bekvämare för hunden kan det hända att den känner sig mer tillfreds med en sele och därför drar mindre. Somliga hundar drar nämligen för att försöka ta sig loss från det obekväma halsbandet.

Spårning är en oerhört populär sport bland hundägare, hundar älskar att spåra och lär sig lätt, vilket gör det till en skojig sport för både hund och ägare. En spårsele är bra att ha så att hunden kan springa och spåra obehindrat i frånvaro av ett störigt halsband över halsen. Till sin spårsele är det bra att ha en spårlina så att hunden får springa tämligen ledigt när den spårar. En spårhund jobbar med full koncentration och ett grandiost mått av iver, så hämmande halsband och för korta koppel är inte uppskattade.

Dessutom finns det också dragselar som är snäppet mer avancerade än spårselar. En hund som måste dra en tyngd efter sig behöver schysst stöd för kroppen för att förenkla dragningen och en komfortabel sele som inte skaver. Det är enormt angeläget att tänka på att vara noga med hundens mått när man handlar en hundsele, i synnerhet en dragsele, i och med den annars lätt klämmer, gör ont eller skaver. En kortpälsad hund behöver även ordentligt med vaddering mellan remmar och päls.

Dragselar innefattar de klassiska remmarna kring bröstkorg och runt bringan, men sedan löper det också remma över dess rygg och kring dess svansrot, allt därför att ge hunden så bra stöd som genomförbart. Man kan låta sin hund dra en mängd annorlunda objekt som slädar, skidor, pulkor, cyklar samt vagnar av olika slag. En hund är minsann en bra vän när man beger sig ut på utflykt i naturen, inte blott som sällskap utan även som drag- och bärhjälp.

När man investerar i en hundsele så ska man självfallet se till att den kommer att passa den hund man avser den för, dessutom är det angeläget att den är ordentligt vadderad och trygg nog för ens fyrbente kompis. De flesta selar innehåller skinn eller diverse polyestermaterial och vilken som är bäst beror på ens behov. En bra sele kan hålla livet ut och brukar kosta ett par hundralappar. Det är en mycket klok investering.

Om man bryr sig om sin hund, dess välmående samt bekvämlighet så är enhundsele ett bra alternativ till obekväma och då och då smärtsamma halsband. Om hunden drar i sin sele så behöver den tränas för ett strypkoppel kommer endast att avhjälpa problemet tillfälligt, snart tränar den upp sina hals- och nackmuskler och drar lika mycket med stryphalsbandet som med det vanliga. Dessutom kan man skada sin kompis med ett halsband, vilket man inte gör med en välsittande hundsele.