Hundselar finns i olika material och kvalité

En hundsele kan användas för flera syften, och idag finns det mängder av olika varianter. Man brukar kunna dela upp selar i två huvudsakliga kategorier – spårsele och dragsele, men sedan finns det även selar som helt enkelt funkar i utbyte mot hundhalsband.

hundkoppel

Ett hundhalsband funkar skapligt på många hundar, men man ska vara medveten om att skador såsom whiplash kan drabba hundar om man drar för hårt i deras halsband. Det är heller inte särskilt härlig att bli dragen i halsen vilket kan medföra att hundar drar ännu mer än nödvändigt i ett försök att undkomma sitt halsband. Med hjälp av en sele blir det både enklare att styra sin hund och – framför allt – betydligt skönare för hunden.

Hundselar för spårning, så kallade spårselar, nyttjas när man tränar sin hund i spårning. Hundspårning är en mycket folklig hundsport som engagerar flera människor samt hundar i Sverige. En spårsele till hund brukar bestå av en bastant rem som sträcker sig över hundens bröstkorg och en som löper runt dess bringa. Kopplet brukar fästas i en ring på ryggen. När en hund spårar blir den otroligt entusiastisk och således kan det vara bra att ha en spårlina till så att hunden har möjlighet att springa runt relativt öppet.

Det finns också behov av duktiga spårhundar inom polisen och i vissa regioner genomför man spårhundsutbildningar. Dessa kan stödja polisen att ta fast brottslingar på flykt eller narkotikabrottslingar.

En dragsele skiljer sig från en spårsele i det att den innehåller ännu fler remmar för högre bekvämlighet för hunden. Draghundar jobbar hårt och med viss tyngd så här är det än viktigare att man verkligen har en hundsele som passar hunden perfekt. En dragsele ser ut som en spårsele men har dessutom remmar som löper över hunderns rygg och runt dess svansrot. Ofta finns haken för dragkopplet baktill, intill svansroten, men i somliga fall fäster man istället vid hundens sidor.

Dragselar kan man nyttja till en rad olika ändamål, allt från spann till släde, pulka och vagn, men också särskilda cyklar. Hundintresset är brett i Sverige och med det utvecklas allt fler sporter där hundar fått en viktig funktion. Att cykla omkring på somriga vägar, dragen av sin hund är en syn som inte kommer att vara allt för ovanlig inom en snar framtid. Det bästa är att hundarna gillar motionen minst lika mycket som den som får åka cykel där bak.

Hundselar används också till ledhundar som stöder äldre och funktionshindrade människor i samhället.