Fullt fokus när spårhunden sätter igång

Den hund som tränas i spårning kallas för spårhund. Det är en hundsport som blir allt mer aktuell i Sverige, mycket för att hundarna anser att det är hemskt roligt att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att utöva själv och är man riktigt ambitiös så kan man även tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar jämt på sin flockledare och har man en hund så är man personligen dess flockledare. Hunden önskar göra sin flockledare belåten och glad vilket gör att det i regel är relativt enkelt att träna en hund, så länge det görs på rätt vis. En spårhund bör tränas av en som vet hur man lägger ut spår till hunden och det kan vem som helst lära sig via diverse spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en underbar upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så bör den få förhållandevis fria tyglar att söka var den känner spår. Detta innebär att hunden behöver en lång lina att löpa i, istället för ett koppel, och en gedigen sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man måste tänka på är att finna en hundsele med god passform efter just din hunds mått, och att den ska vara konstruerad i sköna och slittåliga material. En riktigt bra spårsele kan man ha tillfredsställelse av i otaliga år, så det är smart att investera i något riktigt bra.

Till skillnad från dragselen så är spårselen oftast betydligt enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger över dess bröstkort, sedan finns det ännu fler remmar som sträcker sig runt ryggen och över hundens svansrot. Normalt sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen vid svansroten, eller vid selens sidor. En spårsele har bara remmar kring bringa och bröstkorg men kan trots det komma skilda modeller med mindre skillnader.

En spårhund tenderar att gilla sin sele eftersom den förknippar selen med spårning. Om en hund inte trivs med att spåra så blir det tufft att bevara denna hobby, men närapå samtliga hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har lärts på rätt sätt. En hund måste hela tiden undervisas med mycket klara direktiv och massor av uppmuntran.

Det finns massor oliks saker som man kan göra ihop med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr samt agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de tenderar att anse är oerhört skojigt. Vissa hundraser lämpar sig bättre åt somliga sporter än andra. Border Collies är t ex mycket bra på agility då de är så snabba och smidiga, medan en husky vanligen är bättre på att dra objekt efter sig. Bra inköpsställe

När det handlar om jakt så är en drever ofta fantastiskt bra och en blodhund tenderar att bli en riktigt bra spårhund.