En bra dragsele hund sliter inte på hunden

En dragsele hund är en sele, eller ett sorts koppel om man vill, som används när hundar ska dra något, t ex en cykel, spann, en pulka, en släde eller spark/skidor. En dragsele hund kan på flera vis påminna om spårselar, men det finns betydelsefulla skillnader.

En dragsele har mycket gemensamt med en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska föra sig framåt med linor runtom halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska föra sig framåt med avlastning av bröstkorgen och axlarna. En spårhund ska inte behöva dra speciellt tunga vikter medan en draghund bör göra just så. Antagligen är det en slädhund i fjällen alternativt en hund som ska dra vagn eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det angeläget att ens dragsele hund sitter som den ska så att hunden inte behöver lida av smärtsamma brännskador och slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska vara enklare att greppa hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är oerhört fokuserade och kan rycka någorlunda mycket, därför behöver man något kraftfullt att hålla i. Spårselar ser ut som man föreställer sig en hundsele, med band omkring bröstkorgen samt över bogen.

En dragsele hund har vanligtvis ännu fler remmar att fästa runt hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg samt bringa finns självfallet, men dessutom brukar det likaså löpa remmar över ryggen och kring svansroten. Var fästet för dragkopplet finns beror på vad det är hunden ska dra. Ska du nyttja dragsele hund för linkörning alternativt cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så måste det finnas fästen intill sidorna och en kraftig rem över bringan.

En hundsele bör ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En riktigt bra dragsele kan hunden använda sig av hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från några hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon påläst vilket märke samt modell som passar just din hundras bäst, bra passform är väldigt angeläget. Från vissa märken kan man till och med köpa hundselar från efter specialmått.

När det gäller material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är producerade i robust material som polyester. Dessa brukar dessutom vara vadderade så att det inte ska uppkomma skavsår hos hunden. Läder är både mjukare samt mer traditionellt och fungerar bra så länge selen sitter bra på hunden.

Samtliga som har hund vet hur lojal och trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta vänner är slagkraftig och ännu starkare från hundens sida, för den skull förtjänar de det bästa. Om man har en draghund så måste man investera i en dragsele hund som passar just den hund man äger, helt efter dess egna mått så att passformen blir perfekt och skaderisken reduceras. Genom att införskaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs välbefinnande.