Mousserande vin på hemmagjort sätt

Den som väljer att tillverka eget mousserande vin genom traditionell “Methode “Champenoise” kan uppleva det som en mycket svår process.

Men det finns en alternativ metod som ger fantastiska resultat med ett minimum av ansträngning.

Även mousserande vin kan produceras från en mängd annorlunda material, Chardonnay, Pinot Noir och Riesling är de föredragna druvsorterna. Det är bäst att använda en bra kvalitet samtliga druvor produkt för att producera champagne.

Innan vi startar vill jag att det förekommer ett mycket enklare sätt som också framställer ett smakrikare vin. Beställ en vinsats från Prestige Premium vinsats Härhembryggning.se, prisad.se eller annan marknadsplats.

Du kommer att behöva en hydrometer innan du börjar brygga din ”champagne”.

Dessa kan köpas tämligen billigt på nätet.

Det är angeläget att utgångspunkten visar mellan 1,070 och 1,080 och inte högre.

Dessutom behöver du ett grundläggande hembryggningspaket för de initiala bryggningsstegen. Jag föreslår att du använder ölbryggning kapsyler (inte att blanda ihop med kronkorkar samt buteljeringshattar), eftersom de ska funka som en preliminär tryckhållare.

Du behöver även en kapsyltång och några hattar för den sekundära bryggningen (till skillnad från bryggning av andra drycker kräver champagne många faser).

1) Börja med ditt bas vin. Följ de vanliga förfarandena för att producera vitt vin upp till slutet av jäsningen.

2) Så snart jäsningen har blivit färdig, använd hävert för att transportera vinet till en öppen hink.

Vinet bör helst vara aningen grumligt, om inte addera lite jästsediment från botten av jäsningskärlet.

3) Gör en enkel sockerlag med 25 gram rörsocker per liter vin.

För att tillverka denna sirap, värm en mix av en andel vatten och två delar socker (räknat på volym). Värm till kokpunkten.

Blandningen blir till sirap när kokpunkten är nådd.

4) Rör om sockerlag, varsamt ändock noga, i vinet.

5)

Nästa steg är buteljering med hävert, överför vinet direkt till champagneflaskor använd endast flaskor för mousserande viner, andra glasflaskor kommer ej att klara av att hantera det tryck som byggs upp.

6) Placera flaskorna upprätt på en sval plats i 3 månader. Vinet bör vara klart nu med viss sediment på botten, om inte låt stå i ytterligare en månad eller tills det är kristallklart.

Efter denna period låt flaskorna stå i kylskåp vid 0 C att utfälla kristaller över jästen.

Det kommer att hjälpa hålla ned jästen när du häller upp.

När flaskorna ska öppnas är en ömtålig operation där det mesta av innehållet kan spruta ut om du inte gör det på rätt vis.

Såvida du inte är en mästare på denna färdighet kan detta kanske vara ett gott råd:

Snabbhet är det väsentliga i denna process om du önskar behålla det mesta av din mousserande vin. Placera en innehållslös mottagare på en vinkling framför flaskan som du också vinklar och avlägsna locket på flaskan.

Det tar lång träning att åstadkomma att flaskan kan öppnas utan att innehållet sprutar ut.

Men om det nu finns något som kallas ”imponatoreffekt” så är den 100 % när du öppnar din första egentillverkade champagneflaska i glada vänners lag.

Jag har inte skrivit något om den vanliga vintillverkningen som behövs som fundament till detta, samtliga tillbehör för detta finner du lätt på webben.