Många användningsområden för målarsoda

Målarsoda är vattenfritt natriumkarbonat och fungerar utmärkt som rengöringsmedel åt skiftande utmaningar. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan målarsoda vara till stor användning. De väggar som inte kräver förarbete ska tvättas ingående med målarsoda. För att effektivt tvätta av fett och smuts så måste svamp användas. Skölj den regelbundet med vatten.

Man behöver inte enbart använda målarsoda för att göra rent målade ytor. Natriumkarbonat är nämligen kraftfullt alkaliskt och kan bryta ner det ytskikt som finns på den gamla färgen. Det resulterar i att ytan blir matt och medför att ny färg alternativt tapet får bra fäste. Målarsoda kan således användas som rengöring innan målning.

För övrigt kan målarsoda funka bra åt att tvätta och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att till exempel processa trall. Förutom till grovrengöring används natriumkarbonat ofta i tillverkningsindustrier eftersom det innehåller ett starkt alkali. målarsoda köpa Glas- och tvåltillverkning är industrier där ämnet används flitigt.

Den kemiska formeln för natriumkarbonat är Na2CO3 och är ett av världens mest använda kemiska ämne på jorden. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3).

Det är på inget sätt farligt ifall ämnet råkar komma i kontakt med huden. Dock bör man vara noga med att inte få det i ögonen då det kan innebära irritation. Under förutsättning att koncentrationerna av natriumkarbonat är väldigt låga så är det heller inte farligt att förtära det.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men kan även produceras konstgjord väg. De största naturliga fynden av natriumkarbonat finns i till exempel USA, Botswana, Indien, Mexiko, Sydafrika, Turkiet och Kina. I den konstgjorda processen av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat är inte illaluktande och är effektivt för att neutralisera många fläckar och lukt. Det passar bra för all variant av rengöring av tyngre smuts. Det kan upplevas lite frätande så därför bör handskar samt skyddsglasögon användas.

Alternativ benämning för målarsoda är tvättsoda, men oavsett vad det kallas så finns det vanligtvis att handla i dagligvaruhandeln. målartvätt före eller efter slipning Natriumkarbonat brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker. De varierande fabrikaten av målarsoda som finns på marknaden är vanligtvis enkla att dosera och återförsluta. Ställ dock krav på att flaskan du inhandlar har en barnsäker kapsyl.