Gör egna efterrätter och godis med hjälp av salmiak I pulverform

Lakrits är förmodligen ett typiskt svenskt godis och det är många som uppskattar det. I andra länder så är det icke alltid så enkelt att finna det salta lakritsgodiset så ska man ut och resa så kan det vara förståndigt att ta med sig en aning godis alternativt kanske salmiak i pulverform så att du kan bereda ditt eget godis.

ammoniumklorid

Vad är salmiak och vad kan det användas till förutom godistillverkning?

Det är viktigt att förstå att salmiak inte är samma sak som lakrits men att salmiakpulver ofta är en ingrediens då man tillverkar saltlakrits. Ett annat namn på salmiaken är ammoniumklorid och det här ämnet använder man därför att få den salta smaken men faktum är att det har otaliga andra användningsområden. Salmiak fungerar enastående som rengöringsmedel.

Då man främst började framställa ammoniumklorid så ville man nyttja det som gödsel. Idag så används salmiaken ännu som gödsel men det finns fler spännande användningsområden som inom pyrotekniken där man alstrar rök med ämnet och man kan ta bort syrafläckar med ammoniumkloriden.

Kan man säga att salmiak och lakrits är detsamma?

Nej, man kan faktiskt icke säga att detta är detsamma! Lakritsen kommer från lakritsroten medan salmiaken framställs på kemisk väg. Men kombinationen av dessa två ämnen är avsevärt lyckad och salmiaksalt är känt för att tillhandahålla en så god smak. Utan saltet så hade man fått en söt smak på lakritsen som onekligen likaså är populärt men en alldeles annan sak.

Nuförtiden så är det avsevärt vanligt att recept nämner lakrits som en ingrediens. Om man ska producera nyttiga chokladbollar av nötter så kan det vara så att man ska tillsätta en nypa lakritspulver. Det här är icke salmiak utan pulver av lakritsrot.

Det kan självklart också vara så att en del recept nämner salmiakpulver som en ingrediens och det här pulvret är lätt att få tag i. Man kan införskaffa det online till ett bra pris (vanligtvis på allt-fraktfritt.se samt Tradera) och har man det sedan hemma i skafferiet så finns det väldigt som med fördel kan smaksättas med det.

Hitta bra recept på godis med salmiakpulver

Faktum är att du kan bli så inspirerad av alla goda efterrätter samt det godis som du kan göra med salmiaksmak att du helt enkel blir tvungen att införskaffa pulvret bara därför att prova. Kola, lakritslantar, hallondessert… detta är enbart några exempel på sådant som blir vansinnigt gott då man blandar i salmiaken.

Webben är uppbokat av vackra tips och goda recept som är enkla att följa. Har man bara ett grundrecept så kan man mestadels ge det hela en saltlakritstvist genom att tillsätta salmiakpulvret. Det är inte invecklat och något som verkligen leder till efterrätter och godis som är lite avvikande.
Klicka på denna länk för fullständig information från ammoniumklorid.se.

Tänk på att icke överdosera. Man vill fullkomligt ej erhålla för mycket av den salta smaken som förvisso är god men som kan ta över om det blir för mycket. När man skapar sitt eget saltgodisrecept bör man experimentera sig fram med mindre mängder ammoniumklorid.