När viktnedgången stagnerar under 5:2-dieten

Viktnedgång är en av de stora vinsterna med 5:2-dieten och anledningen till att många börjar. Efter enbart två veckor börjar du se resultat när du ställer dig på vågen och journalisten samt läkaren Michael Mosley som är mannen bakom 5:2-dietens stora genomslag kunde i sin dokumentär exponera hur han själv gick ner 9 kilo på 9 veckor när han först testade 5:2.

Att det händer saker med siffrorna på badrumsvågen enbart ett par veckor in i dieten är också en av orsakerna till att de som provar 5:2 vanligtvis håller fast vid dieten och inte ger upp. När du så omgående ser resultat känns det lättare att fixa fastedagarna och ungefär samtidigt kommer också kroppen ha vant sig och klarar fastedagarna bättre.

Det är inte ovanligt att uppleva att viktnedgången inte blir som man tänkt sig alternativt att den stannar av när man kört 5:2 ett tag. Hade du stora resultat i början av din diet fick du då kvittot på att dina förändrade vanor gav resultat. Nu när du har fastat periodiskt ett tag har både kroppen och vanorna stabiliserat sig.

När du började fasta började kroppen göra sig av med vikt, men det är inte säkert att allting var fett. Ofta följer en del muskler med på köpet när du plötsligt drar in på bränslet, det vill säga kalorierna.

Nu när kroppen känner till att den överlever på mindre kalorier kan den börja bygga upp igen, och håller du din träning igång kommer det att resultera i muskler. Muskler är tunga.

Vill du boosta igång viktraset igen? Prova att lägga om dina fastedagar. Möjligtvis dina nya vanor medför att fastedagarna har bättre effekt på helgerna nu. Det kan dessutom ge effekt att lägga de två fastedagarna bredvid varandra nu när du är lite mer van vid att fasta. Du kan också prova att addera en fastedag ifall schemat tillåter det, och köra 4:3 ett tag.

Testa dessutom lite nya recept. Många vittnar om stor effekt av att avstå från mejeriprodukter, andra av att helt utesluta bröd. Här kan du experimentera dig fram genom att stänga ute en grupp produkter åt gången i en vecka samt utvärdera effekten. Här ges du även möjlighet att utvecklas i köket.

När du rasar i vikt minskar dessutom din kaloriförbränning vid träning. Det betyder att ju mindre du väger, desto hårdare behöver du jobba för att göra av med kalorier.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per individ och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För endast 60 år sedan låg den siffran på bara 50 kg per person och år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre hälsa. Mer information här. Kanske är det dags att expandera ditt träningsprogram och se ifall det har verkan. När du nu har lagt om kosten, väger mindre och därutöver har kommit igång med träningen har du ju mer ork.