Generellt om 5:2 – bakgrund till succen med halvfasta

Undrar du över vad 5:2-dieten är för någonting? Ingen har väl kunnat undgå det enorma genomslag 5:2-dieten har fått under det senaste året. En diet som på många sätt använts under århundraden blev plötsligt formulerad, spridd och uppskattad av allihopa de tusentals som nu provat på samt upptäckt de solklara fördelarna med att följa denna väl genomarbetade och okomplicerade diet som blivit allas vår favoritväg till hälsa samt viktminskning. Plötsligen har hela Sverige börjat debattera kalorisnåla rätter och de enklaste metoderna att klara fastedagarna. Vi delar recept i lunchrummen samt inspirerar varandra genom att lägga upp våra nya favoriträtter på Instagram samt övriga sociala medier.

5:2-dieten har på mindre än ett år blivit en ny svensk folkrörelse, och ett effektivt steg mot ett slankare och mer välmående liv!

5:2-dietens höjning började i Storbritannien 2012 i och med tv-dokumentären Eat, Fast & Live Longer. I dokumentären testar journalisten Michael Mosley att inta 5:2 under nio veckor och lyckas prestera en viktminskning på 9 kg samtidigt som han förbättrade både sina kolesterol- och blodsockervärden. Kanontips.
Succén var ett fakta och dieten som innebär två dagar av halvfasta per vecka fick sitt genomslag. Den nu otroligt populära vägen till ett hälsosammare liv har därpå spridit sig till främstt ill Sverige och Norge, och här har väl ingen kunnat undvika de mängder av artiklar och tv-program som uppmärksammat vår senaste trend inom mat samt hälsa.

Så hur fungerar då den omtalade 5:2-dieten? Och vad skiljer den ifrån alla övriga fastor vi provat genom åren? Det här med bantningskurer är ju ingenting nytt och både vi och våra mammor har väl gått igenom många kålsoppedieter, detox-kurer, fastor samt juiceveckor. Varför har exakt denna fått sådant fäste bland svenskarna? För 5:2 har ju minsann slagit igenom både hos män och kvinnor. Jo, det finns en fundamental anledning.

5:2-dieten är inte besvärlig. Du kommer inte att behöva gå omätt hela veckan, planering samt matlagning är enkel, du behöver inte avstå ifrån middagsbjudningar och du behöver inte sluta inta dina favoriträtter. Fem dagar i veckan äter du precis vad och hur mycket du vill. Blott två av veckans dagar följer du dietens krav om ett maximalt intag av 600 kalorier. Och effekterna av denna måttliga uppoffring är omedelbara och imponerande. Viktminskningen kommer för de allra flesta som testar 5:2 som ett brev på posten. Och det minskade kaloriintaget är hela hemligheten med 5:2.

Periodisk fasta, som 5:2-dieten faller under, kan krympa risken för alzheimers då fastedagarna medför att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir de effektivare på att motarbeta sjukdomar. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner. Dessutom sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att samla fett.

Tillhör du en av dem som provat dig igenom diet efter diet utan att hitta något som funkar i längden kan 5:2-dieten vara din långsiktiga lösning på viktproblemen. Likadant är den en enkel väg till viktminskning för dig som inte testat på diet förut och tvivlar på din kapacitet att hålla dig ifrån livets goda. En anledning till 5:2-dietens stora popularitet är väl just att den passar alla!

Det tillhandahålls en väldigt unik pocketbok författad av Ola Norrman (han som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Vad som är grädde på moset är att man kan låna denna kostnadsfritt på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens gå till bibliotelet – man lånar via sin PC. I princip alla populära bästasäljare kan lånas – gratis. Läses enklast med en Läsplatta, typ iRiver. Önskar man köpa hem så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.