Bättre hälsa med fasta och 5:2-metoden

Det är ingenting nytt att fasta. Pythagoras krävde av sina elever att de skulle fasta i 40 dagar för att rena kropp och sinne innan de fick ta emot hans undervisning och Bibeln berättar att även Jesus fastade i upp till 40 dagar i sträck.

“Vår mat ska vara vår medicin” sade Hippokrates, som vi idag känner som läkekonstens fader, redan ungefär 400 år före Kristus. Han liksom flera andra tidiga läkare ordinerade fasta vid både lätta och allvarliga sjukdomar och de hade, enligt modern forskning, på många sätt en poäng i det de utförde. Nu har vi börjat fatta vilka biologiska processer fastan utlöser i våra kroppar och hur de håller oss friska samt hälsosamma.

Forskare har känt till i åttio år att man genom att minska kaloriintaget med 20-40% mot vad som anses nödvändigt kan förlänga livet på så gott som allihopa prövade djurarter, så länge mängden vitaminer och övriga näringsämnen ännu är tillräcklig. Därtill visar testerna att en livslång sådan diet helt kan undanröja hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. Klicka här för mer info.

Att fasta så länge som Pythagoras och Jesus föreskriver har forskarna emellertid visat inte är nödvändigt. Den periodiska fastan, att äta begränsat med kalorier under vissa dagar, praktiseras redan av många kulturer av religiösa motiv. Nu kan vi hänga på dem, men av hälsosamma anledningar.

Att två dagar i veckan krympa kaloriintaget och undfly de största kolhydratfällorna stabiliserar din blodsockernivå så pass att du inte längre känner sötsuget och hamnar i blodsockerdippar. Kolesterolvärdet sjunker dessutom och minskar direkt risken för hjärtsjukdomar. Att fasta för hälsans skull är inget nytt, men verkligen inte heller förlegat utan har nuförtiden åtskilliga belägg i modern forskning.

Det tillhandahålls en väldigt bra pocketbok av Ola Norrman (författaren som skrivit den kanonbra boken “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och gott heter 52-dieten. Det som är ytterligare bonus är att man kan låna boken utan att lämna datorn på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens åka till biblan – man lånar via sin PC. Alla dyra bra böcker kan lånas – helt gratis. Läses enklast med en Läsplatta, som iRiver. Vill man äga en pappersbok så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.