5:2-metoden – en okomplicerad diet att komma igång med

Det är enkelt att komma igång med 5:2-dieten! Du behöver inte tömma kylskåpet på frestelser – du tillåts ju äta dem! Du måste inte heller investera i några nya produkter eller lägga upp ett kost- och träningsschema så knepigt att det fyller kalendern. Bara två dagar i veckan måste du sätta av åt din nya satsning på att gå ner i vikt, så är du genast verksam med din diet.

Starta med att välja ut en vecka som lämpar sig bra för att påbörja en ny vana. Med tanke på att fasta, trots att den enbart pågår i en dag, påverkar din ork är det vettigt att välja en vecka då du har ett par lugnare dagar att utse som fastedagar.
En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per person och år och det är mycket mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För bara 60 år sedan låg den siffran på bara 50 kg per människa och år. Att dra ner lite på köttet är en snabb väg mot bättre välbefinnande. 52-metoden Tänk på att dina fastedagar kommer att kännas tunga i början, men glöm inte bort att din kropp snart kommer att vänja sig vid din nya livsstil.

Gör din hemläxa innan du påbörjar dieten. Läs på om vilka effekterna dieten kan få och gör upp en plan för hur du ska hantera fastedagarna ifall de visar sig vara jobbigare än du trodde. Tala om för din omgivning att du fastar, du kommer att få både sympati och goda råd av dem.

5:2-dieten har blivit så omtyckt att du säkert har arbetskamrater som redan har provat och kan hjälpa dig på vägen!

Gör en matsedel åt dina fastedagar. Läs otaliga recept och plocka ut de som inspirerar dig mest. Möjligtvis är det de som påminner mest om hur din kost ser ut idag, möjligen känns det mest spännande att testa på nya råvaror som du inte brukar använda. Med ett färdigt upplägg för fastedagarna är du förberedd att låta 5:2-dieten göra entré i ditt liv.

Handla intelligent. Nya råvaror som du inte vet hur du ska använda ligger helst och blir dåliga i kylskåpet. Handla inte mer än du behöver i början så håller du onödiga kostnader samt matspill på en miniminivå. Du kommer att notera att dina vanor även på de “vanliga” dagarna förändras efter ett tag och då kan du dessutom börja handla på annat sätt i matbutiken.

Sätt en trend. Är det du som står för matlagningen för hela hushållet så gör dig inga otjänster genom att strula till det. Låt familjen ansluta sig till dina nya vanor, men utan kaloribegränsningen. Laga samma mat till dem som till dig själv, men låt dem inta hur stora portioner de vill, så slipper du sukta efter onyttigheter som står där på bordet under tiden du känner dig oinspirerad att förtära din sallad. En god sallad är en enastående middag för hela familjen!

Ge inte upp när du vacklar. 5:2 är en flexibel diet. Gick det inte som du tänkte med veckans fastedagar? Men lägg om schemat då! Det är aldrig för sent att ta igen en dag och en missad fastedag kommer inte att förgöra din diet. Kommande vecka går det bättre och snart kommer denna nya vana upplevas som den naturligaste sak i världen.

Antagligen får du dessutom en välbehövlig skjuts när väl kilona börjar rasa och det gör de vanligtvis ganska fort.

Det finns en mycket intressant bok av Ola Norrman (författaren som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som kort och simpelt heter 52-dieten. Vad som är en bonus är att man kan låna denna gratis på biblioteket – som e-bok.

Man behöver inte ens resa till biblan – man lånar via sin dator. De flesta jättedyra bra böcker kan lånas – gratis. Läses enklast med en eBokläsare, typ iRiver. Vill man köpa hem så finns pocketboken billigt på allt-fraktfritt.se.