5:2-dieten för dig som vill få en bättre hälsa samt gå ner i vikt

Fastans effekt på hälsa och välmående är inte hela tiden i fokus, det är enkelt att viktminskning och midjemått överskuggar de hälsoeffekter 5:2-dieten kan ha.

I BBC-dokumentären Eat, Fast & Live Longer testade journalisten Michael Mosley att äta 5:2 under nio veckor och lyckades uppnå en viktminskning på 9 kg på samma gång som han förbättrade både sina kolesterol- samt blodsockervärden. I och med det har han lagt grunden till det som skulle komma att bli 5:2-dietens genombrott i Storbritannien och därefter i Norden. Klicka här nu för mer info.

För oss i Sverige är det inte endast viktminskningen som är i fokus när det handlar om dieter. Vi har en stark tradition av friskvård samt att leva sunt i Norden och en diet som fokuserar på hälsan lika mycket som på midjemåttet går hand i hand med vad vi vill uppnå när vi börjar modifiera våra liv. Inte konstigt att vi tog åt oss 5:2-dieten så helhjärtat.

Precis såsom andra periodiska fastor finns det också långsiktiga hälsoeffekter att hämta. Blodsockret samt blodtrycket stabiliseras och kolesterolvärdena går ner och dessutom sjunker insulinproduktionen och då blir kroppen sämre på att lagra fett.

Här kan flera av våra vanligaste välfärdssjukdomar som diabetes samt hjärt- och kärlsjukdomar kvävas i sin linda.

5:2 kan även exempelvis minska risken för Alzheimers då fastedagarna gör att cellerna stressas att ställa om sig på reparationer i kroppen istället för uppbyggnad och då blir effektivare på att bekämpa sjukdomar. Att hålla en sund diet försvårar för flertalet sjukdomar, däribland Alzheimers. För personer med ett systoliskt blodtryck ovanför 160 mmHg ökar risken för Alzheimers med 3 gånger.
Det finns en mycket läsvärd bok av Ola Norrman (han som skrivit “Hur man bantar bort fett utan hunger med LCHF” som enkelt och simpelt heter 52-dieten. Det som är ännu bättre är att man kan låna denna helt gratis på biblioteket – som ebok.

Man behöver inte ens ta sig till bibliotelet – man lånar eBoken via sin PC. De flesta nya och dyra böcker kan lånas – helt gratis. Läses bäst på en Läsplatta, som iRiver. Vill man köpa hem så finns boken på allt-fraktfritt.se.

Är du överviktig kan en viktminskning genom 5:2-dieten kraftigt krympa risken att du utvecklar cancer. Tester på djur visar att kalorirestriktion som 5:2 innebär till och med kan undertrycka en tumör som börjat tillta – samt ge bättre resultat när tumören strålbehandlas, i enlighet med studier gjorda av bland andra Valter Longo, chef vid Longevity Institute vid universitetet i södra Kalifornien.

Överviktiga personer som lider av astma har länge ordinerats en kalorifattig kost samt rekommenderats att utesluta en del saker ur sin diet, någonting som stämmer väl överens med 5:2-dieten. Resultaten visar sig efter några veckor och många vittnar om att de orkar mer och rentav kan börja springa samt cykla igen.