Hur fungerar vanligt socker kontra dextros till bryggning?

En betydande ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns för det mesta i vanliga butiker. Men det ultimata är att inbringa sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.

maltextrakt

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks försiggå en bestående debatt om vilket socker som man ska tillämpa då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad innefatta smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning samt ölbryggning så kan det vara klokt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är nämligen att vara noga med renligheten, att hålla stabil temperatur och att jobba på ett metodiskt sätt där man inte missar något steg.

Detta gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som tycker om att diskutera det där med korrekt typ av bryggsocker. Om du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till korrekt balans genom att bara ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen innan du ger dig på farinsocker och annat spännande.

Vad säger experterna om sockret samt smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor samt mäskad malt.

Strösocker däremot är en disackarid och utgör bara till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning tvingas det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har rentav en aning annorlunda synpunkter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt skänker öl som smakar cider medan andra säger att det här är struntprat.

En del anser att det endast är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass knapp att det minsann ej spelar någon roll. hembrygga cider hemma bryggsocker.brygga eget viner bryggsocker.hembrygga öl recept bryggsocker.öl socker bryggsocker.

Något man måste minnas är att ölet kan erhålla en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man minsann har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha åsikter om sockrets påverkan på smak, färg samt mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Om det står vanligt socker så ska man alltså ej vara smart och byta ut med dextrosen. Även erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som inte gör det.

Kom ihåg att de olika delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod också kommer att manipulera resultatet. Ifall du följer ett recept och efteråt får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan få samma goda öl återigen. Du bör helst undfly att mixa på känsla.