Absinthe Sprit, Bara en drink alternativt en legend?

Flera folk antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit alternativt sprit framförallt alldenstund det inte är buteljerat med tillsats utav socker.

En nuförtiden nästan utsuddad gräns säger att en likör är alkohol med tillsats utav socker samt smakämnen – samt då börjar antagligen nära nog all sprit som saluförs idag heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att få andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i flera annorlunda versioner.

Dess vidareutveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del alternativt noll anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans alla innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en absint.

Det finns också några betraktas som “special absint” som är totalt unik samt avvikande.

Det finns flera legender och myter kring absint sprit, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Början såldes det som ett universellt medicin, antagligen på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Så småningom såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.

Antagligen det är därför det fick så mycket beröm utav bohemiska varianter samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så poppis i Frankrike, särskilt med bohemiska författarinna samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, samt ganska snart sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills några galna människor förstörde allmän övriga.

Det fanns flera mord som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden vari en man dödade först sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därefter.

Även om det ännu faktiskt ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer idag i popularitet åter.

Idag när du innehar lärt dej några intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv bestämma om det blott är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det kumulativ folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta samt se om historien upprepar sig.