Absinthe, – den mest legendariska av samtliga drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, finner du ingen mer legendarisk än absint.

De flesta människor har möjligtvis en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de flesta av dem vet endast några sanna fakta om sprit eller alkohol och enbart en bråkdel av dem har haft möjlighet att ha ett glas av denna mystiska förfriskning framför sig på bordet.

Därför önskar jag med detta lilla inlägget introducera för er läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess lysande förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz under 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först framställdes.

Mycket berusande och kryddad med anis, sägs absint ha varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en doktor som kom från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flera år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod omtalade för att ha framställa en medicinsk tonic som bar en rejäl likhet med absint.

Trots det var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som sålde formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att gå miste om sin framtoning som en läkemedelstonic och blev alltmer omtalad för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att ge inspiration till konstnärer.

Följaktligen legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon influerade så framgångsrika konstnärer och författare såsom Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att göra målningar och böcker som har blivit klassiker i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet började ta slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de flera ingredienserna i absint, var farlig och giftig, även om endast en föga kvantitet malört fanns i en absint flaska.

En annan incident som ägde rum i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett utbrott i raseri och mördade hela sin familj.

Även om mannen hade en lång bakgrund av att vara rejält alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

Ã…r 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Troligen därför att det var olovlig frukt, har flera av de falska rykten och historier om risken med absint fortskridit att leva vidare än idag, trots att nutida vetenskap har påvisat att malört inte är mer skadligt eller orsakar galenskap än någon annan okonstlad ingrediens såsom pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Nu, i inledningen av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de flesta europeiska länder är absint fullständigt lagligt igen.

I USA (självklart) finns det än så länge lagar mot att tillverka samt saluföra den, även om diverse företag har hittat på möjligheter att kringgå dessa förbud. Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är acceptabelt att dricka absint, så länge du handlar det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan hitta på internet.