Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?

Flera människor antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller sprit främst alldenstund det inte är buteljerat med tillsats utav socker.

En numera nära nog utsuddad barriär säger att en likör är alkohol med tillsats av socker samt smakämnen – och då börjar väl nästan all sprit som saluförs idag heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en stark växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också känd för att äga andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol är i många annorlunda versioner.

Dess vidareutveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man kanske begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, ungefär som vin är nu, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt samt brukade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en utav dessa billigare sorter som innehöll lite eller noll anis, fänkål eller någon av de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt accelerera poopulariteten för absint och bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans samtliga har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”: http://godabsint.com.

Det är även några betraktas som “special absint” som är totalt exklusiv och avvikande.

Det är flera legender och myter kring absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt läkemedel, kanske på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket eloge utav bohemiska varianter samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författare och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och ganska inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde för alla andra.

Det fanns flertal mord som var kopplade till konsumtion utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden vari en man dödade först sin egen familj och därnäst sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därnäst.

Ehuru det fortfarande faktiskt ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den kända gröna drycken växer idag i folkgunst igen.

Nu när man har lärt dig ett litet antal intressanta information om absinthe, kommer jag bevilja dig själv bestämma om det bara är en annan dryck, alternativt kanske mer utav en legend.

Med det växande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se om historien upprepar sig.