Absinthe Alkohol, Blott en drink eller en legend?

Title=Absinthe Alkohol – kraftfull växtbaserad sprit
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Flera personer tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller alkohol framförallt därför att det ej är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden nästan utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker och smakämnen – och då bör antagligen närapå all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att benämna dem för en likör?

Absithe är en stark växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är också känd för att ha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens benämning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i flera skilda varianter.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att därefter spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du troligen förstår, var kvaliteten på de skilda märkena avsevärt varierade, ungefär som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dem billigare varianterna som bestod av aningen eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska och i synnerhet den franska var ansvariga för att kraftigt höja poopuläriteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan de flesta har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”.

Det finns dessutom några betraktas som “special absint” som är alldeles originell och utstickande.

Det finns många legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (vanligtvis) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, möjligtvis på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Så småningom såldes det både såsom en huskur och en aperitif.

Den hade en speciell verkan på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många människor trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.
Kanske det är för den skull det fick så stora mängder lovord av bohemiska personer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så omtyckt i Frankrike, i synnerhet med bohemiska författare och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och tämligen snart sjönk priset så att de flesta drack den.

Det varade tills några galna människor förstörde för samtliga andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till konsumtion av absint precis omkring 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och sedan sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flertal andra länder följde kort därpå.

Trots att det fortfarande faktiskt inte är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Nu när du har lärt dig en del intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det ökande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och observera ifall historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30