Så hanterar man frukt vid vinframställning hemma

För bästa möjliga resultat när man brygger vin hemma gäller det att hålla koll på hur skilda frukter ska behandlas i processen. I boken Hemmaframställning av Vin ger Kjeld Erlandsen sina bästa råd. Erlandsen har mångårig erfarenhet av vinframställning och redogör fullständigt och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter såsom äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i hett vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att avskilja äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan handla i till exempel järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar föga fruktrester och kräver jäsning på ungefär 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär som till exempel körsbär och vinbär måste man sortera bort blad från, och om möjligt även dåliga stjälkar. Bären ska sedan mosas i en bunke med hjälp av händerna alternativt en potatispress. Var noggrann med att inte förstöra kärnorna från dessa bär. Kärnor från till exempel körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att producera Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på cirka 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en unik kategori. De bör nämligen endast användas i maj och juni. Vinet kan få en icke eftersträvansvärd besk smak ifall rabarberna är för gamla alternativt träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten samt skalas.

Stjälkarna ska delas i ca 3-4 cm långa bitar och därefter kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska sedan pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Kaffearomer – sockerfria

När ca ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man ska vara noggrann och varsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär samt slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de i synnerhet lämpliga för starkviner. Ifall man exempelvis ska hantera större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna måste man klyva nyponet itu och därpå skölja med hett vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen ska behandlas hela och vara frusna.

Också havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är perfekt frystemperatur.

Det finns också torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon och rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer som i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Givetvis har internet fått en signifikant roll då flertal beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till nästkommande dag. På så vis får bären svälla upp närapå 4 gånger sin torkade storlek. Följaktligen ska man se till att inte ha ett för litet spann eller krus. En bra tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären bör vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans mellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på exempelvis äppelmust bör man tänka på att det måste vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa cirka 2-3 dagar innan man tillsätter socker.

Man kan handla koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket ger ungefär 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och sedan tillsätter man förkultur. Före man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också alldaglig fruktsaft kan användas. Emellertid ska man erinra att om det är ordentligt söt saft ta reda på sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med en oechslemätare. Ifall saften är koncentrerad så kan den enbart användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör prova att framställa vin på maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så måste de gröna bladen avlägsnas och enbart de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman inklusive stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir avskild.

Lägg i blommorna i en större gryta med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ned. Blommorna måste kokas långsamt under lock till dess de faller ihop. Det brukar normalt ta cirka 3-5 minuter. Sedan måste blommorna pressas ordentligt och hällas med vätskan i jäskärlet med med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin alternativt 5 liter äppelmust. Tillsätt därefter socker och vatten enligt recept.