Vinn på lotteri och lev längre

En vän till mig berättade för jag att människor var uppradade i 10- personers bredd till hennes butik vari hon bland andra sålde lotto.

De ville köpa talonger till vad de hoppades skulle vara den segrande talongen i ett Lotto med en jackpott på 112.000.000 Euro.

Hon berättade att mer än en-av -tre människor investerade sina surt förvärvade slantar för en chans att bli en vinnare.

När de flesta människor känner till att pengar ej ensamt kan ge fröjd, verkar deltagandet för att vinna 112 miljoner Euro att ändå de mesta folk som egentligen allaredan har nog med slantar är mer tilltalade utav tillgängliga mer.

Tydligen stå sig de mesta med Mae Wests iakttagelse: “Jag innehar varit burgen samt jag har varit fattig.
Och rik är bättre “.

Alternativt antagligen Spike Milligan slagit an en sträng när han sade: “Allt jag begär är en chans att belägga att slantar inte kan göra mig lycklig”.

Jag tror det var den franska författarinnan Françoise Sagan som lär ha sagt ”Hellre rik samt frisk i baksätet på en Jaguar än fattig och sjuk”.

Sjuttonhundratals filosofen Jean-Jacques Rousseau uppmärksammade vad de mesta av oss innehar kommit att inse: ”Rikedom är inte en fråga om att har mycket utav mycket, det handlar om att få vad du önskar ha”.

Och John Ruskin (1819-1900) utmanade den centrala idén för hans tid (att det var något beundransvärt i att vara rik), igenom att rekommendera en annan art av rikedom definierat i termer utav vänlighet, intelligens, känslighet och gudsfruktan.

Slantar kanske ej kan köpa lycka alternativt kärlek (enligt Beatles, alltså), men det (pengar) kan inhandla ett bättre liv: rika människor lever nämligen längre än fattiga människor.

Forskning tyder på att individer med högre inkomster är lyckligare och tenderar att leva längre än låginkomsttagare.
Också när källan till rikedom är en lotterivinst, ökas livslängden och högre livskvalitet kan förväntas.

En besiktning av lotterivinnare visade att pengar i sej faktiskt inte handlar veckor, månader, men flera år av mer liv.

Det är förhållandet mellan pengar och övriga don som är nyckelfrågan, att avväga vad vi absolut ska för oss själva och vad vi kan göra för övriga.

(Kan detta vara orsaken till att flera Lotto-vinnare väljer att dela sina vinster? )

Mer än 2. 000 år efter att, sade Aristoteles att folk hade förstörts utav sina pengar, men nämnde att det var besvärligt, om inte omöjligt, att göra goda gärningar utan ett litet antal resurser.

Epikuros larmade oss om svårigheten att uppnå en balans mellan konkurrerande attraktioner.

Samt franciskanermunken Justin Belitz betonade behovet utav balans emellan vad han kallade de 7Fen-Finans, vänner, roligt, ana, fitness, familj och formell samt vardaglig utbildning.

Han uppgav att han förstod vad de gamle samt övriga har berättat i århundraden: ”Rikedom är mer än slantar. ”

Oavsett om du har vunnit alternativt delat på $ 112 miljoner Euro, försök att hålla allt i sitt sammanhang.

Även om du idag kan leva längre, och du nu är en besegrare, säger J. Paul Getty “Om man kan räkna dina pengar, ska man ej en giga dollar”.