Absinthe Alkohol, Bara en drink alternativt en legend?

Många människor antar att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller sprit framförallt eftersom det ej är buteljerat med tillsats utav socker.

En numera nära nog utsuddad barriär säger att en likör är alkohol med tillsats av socker och smakämnen – samt då börjar väl nära nog all alkohol som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron alternativt blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftig växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att inneha andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne källa, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens nickname Artemisia absinthium.

Absinthe sprit är i många annorlunda typer.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske förstår, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, typ vin är nu, och de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt och brukade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll lite eller ingen anis, fänkål alternativt någon utav de andra örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt öka poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans samtliga har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: Absintinfo..

Det är även ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och annorlunda.

Det finns många legender samt myter runt absint alkohol, som dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt medicin, antagligen därför fördelarna med malört samt övriga örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, och mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en unik effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Kanske det är därför det fick så mycket beröm av bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar utav sitt förena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Man kan hitta det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska inom kort sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills några galna folk förstörde allmän andra.

Det fanns flera planerat dråp som var kopplade till konsumtion utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj samt därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som främst förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därnäst.

Även om det ännu faktiskt ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den berömda gröna drycken växer nu i folkgunst igen.

Nu när man har lärt dig ett litet antal spännande information om absinthe, kommer jag låta dig själv bestämma om det blott är en annan dryck, eller antagligen mer av en legend.

Med det växande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sig.