Absinthe, – den mest legendariska utav alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.


Sveriges ledande Absinthsajt finns här.

De flesta människor har förmodligen en grundläggande medvetenhet om att absint är, men de flesta av dem vet blott ett litet antal sanna fakta om alkohol alternativt sprit samt bara en bråkdel utav dem innehar haft chans att har ett bägare av denna mystiska dryck före sej på bordet.

Därför önskar jag med detta lilla inlägget framföra för eder läsare en del fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande och smaksatt med anis, sägs absint få varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att inneha fabricera en medicinsk tonic som bar en stor likna med absint.

Likväl var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic samt blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde och Mary Shelley att alstra målningar och litteratur som har blivit klassiker i världens konst samt böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var riskabel samt giftig, ehuru endast en liten antal malört fanns i en absint flaska.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Ehuru gubben hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder samt USA.

Frankrike följde efter år 1915.

Kanske för att det var illegal frukt, innehar flera av de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, trots att modern vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar dårskap än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Nu, i början av 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de mesta europeiska länder är absint totalt lagligt åter.

I US OF AMERICA (givetvis) är det fortfarande grundnorm mot att alstra och avyttra den, även om annorlunda affärsverksamhet har hittat på potential att gäcka dessa förbud.

Att inmundiga absint är ej längre ett brott.

För en jänkare, innebära det att det är OK att dricka absint, så länge man inhandlar det från en rättslig, icke-amerikanska källa som du kan finna Webben.