Absinthe, – den mest legendariska av alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du noll mer legendarisk än absint.

De mesta folk har förmodligen en grundläggande medvetenhet om att absint finns, men de flesta utav dem vet bara ett litet antal sanna fakta om sprit alternativt sprit och blott en bråkdel utav dem har haft chans att få ett bägare av denna mystiska dryck före sig på bordet.

På grund av detta önskar jag med detta lilla inlägget framföra för eder läsare en del fakta om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande samt smaksatt med anis, sägs absint äga varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod berömda för att inneha tillverka en medicinsk tonic som bar en stor likhet med absint absint förbud.

Ändå var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter att etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att ge inspiration till konstnärer.

Alltså legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer och författare som Degas, Van Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att skapa målningar samt litteratur som har blivit tidlös i världens konst samt böcker.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot sprit i allmänhet samt mot absinthe speciellt.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en utav de flera ingredienserna i absint, var farlig och giftig, , ehuru endast en liten mängd malört fanns i en absint flaska.

En annan evenemang som skedde i början utav nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Även om gubben hade en lång historia utav att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i flera europeiska länder och US OF AMERICA.

Frankrike följde efter år 1915.

Antagligen för att det var förbjuden frukt, har flera utav de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än nu, fastän modern vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt eller bildar vansinne än någon annan naturlig beståndsdel som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Idag, i början utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de mesta europeiska länder är absint helt lagligt åter.

I USA (givetvis) är det ännu lagar mot att producera samt avyttra den, även om annorlunda affärsverksamhet har hittat på potential att kringgå dessa förbud.

Att dricka absint är ej längre ett brott.

För en jänkare, innebära det att det är acceptabelt att inmundiga absint, så länge man inhandlar det från en rättslig, icke-amerikanska källa som man kan finna Webben.